A SATU EREDETE

Nem tudni pontosan, hogy kinek jutott először eszébe, hogy a megmunkálandó tárgyakat úgy rögzítsék, hogy azok ne mozduljanak el a fűrészelés, reszelés vagy fúrás közben, de meglepő tény, hogy még ma is, a számítógépek korában a satu nélkülözhetetlen tárgy a műhelyekből.

E csodálatos szerszám mai formájára való fejlődésének döntő lépése volt, hogy a középkorban az ékkel és kalapáccsal végzett szorítási technikákat felváltották a menetes szorítók. Ezeknek nagy hátránya volt, hogy a mozgó befogó pofákat csak sugárirányban lehetett vezetni, így a befogott tárgyak kevésbé voltak stabilak. Csak az 1750-ben bevezetett párhuzamos szorítók – amelyen már a mozgó pofákat vízszintes, állítható hornyokon vezették – hozott áttörést az optimális munkadarab befogáshoz.

Angliában 1830-ban gyártották le az első öntöttvas satukat. A folyékony vasat bármilyen formára könnyen át lehetett alakítani. Viszont öntéskor az öntvényen belül gyakran keletkeztek légzsákok, zárványok, üregek. A szerkezet ezért porózus és rideg volt, melynek következtében a keményebb feladatokhoz nem volt elegendően masszív, ami hosszabb távon törést okozott. Ennek kiküszöbölésére ezért terjedt el a kovácsolt acél alkalmazása a nagy precizitású és magas minőségű alkatrészek és szerszámok gyártása során.

A HEUER SATU SZÜLETÉSE

Josef Heuer, az Iserloh városából származó német kísérletező és feltaláló 1925-ben fejlesztette ki az ejtőkalapáccsal kovácsolt acél satuk első verzióit, melyeket a forradalmi, függőlegesen elhelyezett kettős prizmás vezetősínnel látott el. A Plettenbergben működő Brockhaus vállalat már ekkor Németország egyik legnagyobb kovácsolt satugyártója volt, és a találmány jelentőségét messzemenően felismerték. A szabadalmat 1927-ben jelentették be, és ezzel megkezdődött ennek a satuk új generációjának gyártása. Ez jelentette a világhírű és milliós forgalmat bonyolító HEUER satuk megjelenését.

SIKERES KEZDET ÉS FEJLŐDÉS

Ugyanebben az évben a lipcsei őszi vásáron mutatták be először sikerrel az új generációs satut, melyet azonnal óriási érdeklődés fogadott és jelentős mennyiségű megrendelés is született rá. Nem csoda tehát, hogy a garantáltan törhetetlen kovácsolt acélból készült „HEUER PRIMUS” hatalmas sikereket ért el osztályának élvonalában. Viszont a siker mellet a Brockhaus technikusai nem a babérjaikon ültek. A HEUER PRIMUS mellett kifejlesztettek egy – az elterjed hátrafelé nyíló konstrukcióktól eltérő – előre, a kezelő irányába nyíló satut is. Ez a kialakítás lehetővé tette a munkapad előtt függőlegesen nagyméretű tárgyak befogását és megmunkálását is. Az új modell a HEUER FRONT nevet kapta. A HEUER FRONT kezelhetőségét az évek során tovább javították, a sokoldalúságát növelték. A kettős prizmás vezetősínek stabil és pontos fogást, a kialakított csőfogó pofák pedig további lehetőségeket biztosítottak a szakembereknek.

A TÖKÉLETES SZERSZÁMHOZ VEZETŐ ÚT

A második világháború után a Brockhaus Heuernél nagy odaadással kezdtek el dolgozni az új termékeken. A német fellendülés idején a minőségi satuk iránt nagyobb volt a kereslet, mint előtte valaha is. A Brockhaus Heuer világsikerét többek között a „Made in Germany” jelölése és szelleme hozta el; a HEUER satukat már több, mint 80 éve kizárólag Németországban gyártják. A fejlett gyártási módszerek – különösen a hegesztés és a kovácsolás terén – arra ösztönözték a feltaláló Josef Heuert, hogy 1948-ban új szabadalmat kérjen. A mai HEUER satuk mindegyike ennek a szabadalomnak a koncepcióján alapulnak.

A gyártási módszerek fejlesztése mellett a Brockhaus technikusai a modellek tökéletesítésén dolgoztak a következő elv szerint: „A kis részleteknek nagy következményei vannak”. Így például egy nyomótárcsa, egy rugó és egy rögzítőgyűrű segítségével a satuk orsóit úgy alakították ki, hogy azok teljesen holtjáték nélkül működhessenek.

Napjainkban a HEUER satuk állítható prizmás vezetéssel, alapfelszereltségként kovácsolt pofákkal, védett orsó elhelyezéssel és – a kovácsolt vezetősíneknek köszönhető karcsúsága miatt – alacsony befogási képességgel rendelkeznek.

NÉZD MEG A BROCKHAUS HEUER SATUK ÉS KIEGÉSZÍTŐK SZÉLES VÁLASZTÉKÁT!